Να αξιολογήσουμε αν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εδραιώνει στη συνείδηση και των Ε/Κ και των Τ/Κ ότι αυτή θα είναι η λύση, δηλαδή ότι θα ζούμε χωριστά σαν δυο γειτονικοί λαοί

Link

Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών

Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Από το ψεσινό δείπνο προέκυψε το αναμενόμενο. Από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί τις θέσεις της και έτσι εκείνο που επιβεβαιώθηκε είναι η διαφωνία και οι διαφορετικές θέσεις σε βασικά και ζωτικά ζητήματα.

Symmaxia Politon 4d logp SQΉταν αναμενόμενο αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν έχει προκύψει οτιδήποτε από το τέλος της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα που θα μπορούσε να οδηγήσει την Άγκυρα σε αλλαγή της πολιτικής της στο Κυπριακό. Αντίθετα, μετά το Κρανς Μοντάνα η Τουρκία παρουσιάζεται, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και της Συρίας, με ακόμη πιο επιθετικές διαθέσεις.

Μια νέα Διάσκεψη για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν, όπως κάποιοι προτείνουν, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περιπέτειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε μπροστά στο δίλλημα είτε να ικανοποιήσουμε τις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις είτε να έχουμε ένα νέο αδιέξοδο. Η όποια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλα λάθη ούτε για νέους αυτοσχεδιασμούς.

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των δυο οδοφραγμάτων φαίνεται και πάλι να αποσύρεται η τουρκική πλευρά από τη συμφωνία για ταυτόχρονο άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Πρέπει να μάθουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Όποτε είχε συμφωνηθεί ταυτόχρονο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και δεν τηρήθηκε, ουσιαστικά η τουρκική πλευρά στην πορεία ακύρωσε την συμφωνία και δεν άνοιξε οδοφράγματα που θα εξυπηρετούσαν τους ελληνοκύπριους.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ήρθε η ώρα, μετά από δεκαπέντε χρόνια που άνοιξαν τα πρώτα οδοφράγματα να αξιολογήσουμε κατά πόσο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μας έφερε πιο κοντά σε λύση ή κατά πόσο εδραιώνει στη συνείδηση και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων ότι αυτή θα είναι η λύση, δηλαδή ότι θα ζούμε χωριστά σαν δυο γειτονικοί λαοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.