Απάντηση Γιούνκερ προς Δημήτρη Παπαδάκη για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

Link

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Δημήτρη Παπαδάκη, σχετικά με τις ενέργειες των κατοχικών αρχών για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει πλήρως στη δέσμευσή της για ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και υποστηρίζει σταθερά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος όλων.

European Parliament logo 1aΤονίζεται ότι η απόδοση της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων αυτών.

Ο κ. Παπαδάκης, στην γραπτή του ερώτηση, επισήμαινε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, είχε ληφθεί απόφαση, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον τα μισά ξενοδοχεία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να τεθούν στις υπηρεσίες της παράνομης τουριστικής βιομηχανίας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι το τέλος του 2018.

Στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής, ρωτούσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τι προτίθεται να πράξει, πριν προχωρήσουν οι κατοχικές αρχές σε δημιουργία νέων τετελεσμένων, πώς θα πιέσει για την απόδοση της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 550 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αν υπάρχει σκέψη να προχωρήσει σε αποκοπή της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, ως μέτρο πίεσης, όπως πρόσφατα η Σύνοδος Κορυφής εξουσιοδότησε την Επιτροπή για την περίπτωση της Τουρκίας.

Ο κ. Γιούνκερ, αν και απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στον κ. Παπαδάκη, επιβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένως, μεταξύ άλλων, στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί κατηγορηματικά στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένες ενέργειες στη συνολική διευθέτηση παραμένει καθοριστική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.