Αντιστάσεις – ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι αποτελειώθηκαν από τον Μ. Καρογιάν

Author: Σάββας Ιακωβίδης
Link

Στην εξώπορτα του ΑΚΕΛ, πολλές βεβαιότητες και θέσεις διαλύονται ως τήκεται κηρός! Η εξουσία είναι μέγα δέλεαρ!

Οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν. Σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων μηνών ξετίναξε κυριολεκτικά τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, αφού προηγουμένως τον αξιοποίησε επιτήδεια για να φτάσει στη χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Από την άλλη, τι να πούμε για τους τρεις θλιμμένους συγγενείς, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους; Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: Αν υπάρχουν κάποιοι που εξ αρχής διείδαν με περισσή καχυποψία τις μηχανεύσεις του Μ. Καρογιάν, αυτοί ήταν οι Οικολόγοι. Κατ’ επανάληψιν, προειδοποίησαν την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για κατά μόνας συναντήσεις, για διαδικασίες πίσω από κλειστές πόρτες. Μόλις στις 11 τρέχοντος, η ΓΓ του Κινήματος, Ι. Παναγιώτου, εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά της «για την πρόθεση κάποιων από τα συνεργαζόμενα κόμματα (του ενδιάμεσου χώρου) να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΑΚΕΛ για ξεχωριστές συναντήσεις με θέμα τη συνεργασία μαζί του για τις προεδρικές εκλογές».

Η Ι. Παναγιώτου υπογράμμιζε: «Έχουμε ήδη μια κοινή διακήρυξη, η οποία είναι δεσμευτική για όλους μας. Αναζητούμε κοινό υποψήφιο. Σε αυτήν τη φάση πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ορμή και δύναμη σε αυτήν την προσπάθεια και να εμπεδωθεί και να εκφραστεί με κάθε τρόπο η ιδέα της ομάδας». Τι είπε με απλά λόγια; Είπε ότι ως ομάδα των τεσσάρων συνεργαζόμενων κομμάτων έπρεπε να συναντούν το ΑΚΕΛ και όχι κατά μόνας. Οι επισημάνσεις της στόχευαν κατά κύριο λόγο τον Μ. Καρογιάν και εκ δευτέρου τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, που επίσης δέχτηκε να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ. Χθες, ο Μ. Καρογιάν διέβη και επίσημα τον πολιτικό Ρουβίκωνα. Αγνόησε πλήρως τη σκληρή επίθεση, που ο Α. Κυπριανού, την προτεραία, επί σκοπώ εξαπέλυσε κατά του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλου, που χαρακτήρισε ως «αγκάθι» στη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Και εξευτελίζοντας απροκάλυπτα τους εταίρους του στον ενδιάμεσο χώρο, άρχισε να υφαίνει πρακτικά τη νέα συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Υπήρξαν «προσεγγίσεις και συγκλίσεις», είπε σε δήλωσή του, «όπως επίσης υπήρξαν διαφοροποιήσεις και αποκλίνουσες τοποθετήσεις». Φούμαρα! «Όμως, το ζητούμενο και από τις δύο νομίζω πλευρές παραμένει να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση τα δευτερεύοντα και τα επουσιώδη, να κατισχύσουν των μειζόνων και των ουσιαστικών». Σε απλή μετάφραση: «Ελάτε να τα βρούμε μεταξύ μας, ξεχάστε τον ενδιάμεσο χώρο και τους άλλους αφελείς, που πίστεψαν ότι θα με… γωνιάσουν και μην ενοχλείστε από όσα σας καταλόγισα για τον χειρισμό του Κυπριακού, της οικονομίας και τη διακυβέρνηση». Τι προέχει; Μα, ασφαλώς, ο λουφές της εξουσίας και τα παραφερνάλια μιας νέας αγαστής συνεργασίας, που δεν θα εμποδιστεί από «επουσιώδη και δευτερεύοντα» ή από τις φωνασκίες του ανεπίσημου ΔΗΚΟ – και του Ν. Παπαδόπουλου. Ο Μ. Καρογιάν, με τη χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, αποτέλειωσε και επίσημα τον ενδιάμεσο χώρο.

Διερωτάται κανείς: Ούτε η ΕΔΕΚ ούτε το ΕΥΡΩΚΟ δεν είδαν την «κωλοσυρμαθκιάν της κουφής»; Δεν κατάλαβαν ότι ο Μ. Καρογιάν εδώ και μήνες τούς δούλευε χοντρά; Και ο Ομήρου, τι επεδίωκε με τις κατά μόνας συναντήσεις; Ο Δ. Συλλούρης, γιατί δεν κατάφερε να… γωνιάσει τον Μ. Καρογιάν; Σήμερα, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ θα… εκθέσουν, επιτέλους, τις τεχνοτροπίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ;

Οι τρεις έχουν μια διέξοδο: Να παραμείνουν ενωμένοι και να προχωρήσουν με δικό τους πολυσυλλεκτικό υποψήφιο. Έτσι μπορεί να ματαιώσουν τις στοχεύσεις Καρογιάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*