Η δεξιά – Η αριστερά και η νέα πορεία…

Author: Ανδρέας Σ. Αγγελίδης
Link

Η διαπίστωση από την αντιπολίτευση για την ανάγκη νέας πορείας, που θα δώσει ελπίδα στον τόπο, επιβάλλεται να συνδυαστεί με την έκδηλη και από πολύ καιρό γνωστή ίδια επιθυμία κάθε ενεργού πολίτη.

Ουσιαστικά είναι η ώρα του πολίτη ο οποίος οφείλει να ξεσηκωθεί, όπως αντέδρασε τότε στην πρώτη εμφάνιση του Σχεδίου Ανάν τον Νοέμβρη του 2002 και να ανανεώσει την έκτοτε εντολή του για πραγματικά νέα πορεία.

Ο ενδιάμεσος χώρος, μεταξύ των δύο παραδοσιακών πόλων στην πολιτική σκηνή του τόπου, χρωστούσε εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα του 2004 να επιτύχει έκτοτε, με κοινή και συντονισμένη δράση, την καθιέρωση νέας πορείας, σ’ ό,τι αφορά τη διάσωση του Κράτους. Η εντολή του κυρίαρχου λαού ήταν έκτοτε σαφής, απέρριψε τη φιλοσοφία λύσης κατά τον σχεδιασμό των κ. Ντε Σότο και Χάνεϊ. Ήταν επιθυμία για μια πορεία, ως χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πορεία πλήρους αξιοποίησης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε διατυπώθηκε με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβρη του 2005, που πρόβλεψε ως στοιχείο λύσης κατά τις αρχές αυτές.

Πορεία η οποία προδιέγραφε το αυτονόητο· η Κυπριακή Δημοκρατία και οι νόμιμοι πολίτες έπρεπε να έχουν, με την όποια λύση, διασφαλισμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως επίσης τα όσα άλλα δικαιώματα προβλέπει το κοινοτικό κεκτημένο για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτικές ηγεσίες είναι προφανές ότι, μέχρι τώρα, δεν πέτυχαν τέτοια πορεία, το δε βέβαιο είναι ότι οι δύο πόλοι της δεξιάς και της αριστεράς, των οποίων η στάση έναντι μιας λύσης τύπου Ανάν είναι καλά γνωστή, δεν μπορούν να διασφαλίσουν νέα πορεία, παρά τις όποιες «υποσχέσεις».

Για να πετύχει αλλαγή στην πορεία ο ενδιάμεσος χώρος, δεν αρκεί μια απλή διακομματική συνεννόηση και στη συνέχεια να επιλεγεί ο «φορέας», δηλαδή ο υποψήφιος που θα ηγηθεί της όλης προσπάθειας. Άλλωστε, η επιλογή του αδόκιμου τούτου όρου, θυμίζει την έννοια του «αχυρένιου» ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα είναι έκδηλα υποτιμητική και στο ίδιο το πρόσωπο, που ενδεχομένως θα κληθεί για τον ρόλο αυτό, αλλά κύρια για τους πολίτες ψηφοφόρους που αναμένουν νέα στρατηγική που θα προέλθει όχι μόνο από τη σύγκλιση προγραμματικών απόψεων, αλλά που θα έχει μπροστάρη και καθοδηγητή αυτής της προσπάθειας, ένα πρόσωπο που θα εμπνεύσει και όσους σήμερα ευρίσκονται σε πολιτική αδράνεια ή σε στάση απαξίωσης έναντι των πολιτικών.

Άλλωστε η τελευταία τετραετία της Προεδρίας, με τα θλιβερά αποτελέσματά της, οδήγησε στην απογοήτευση και στην έλλειψη ενθουσιασμού, ακόμη και για τη διεκδίκηση του πλέον ουσιώδους, για κάθε άνθρωπο και κάθε Κράτος, δικαιώματος για απελευθέρωση και καθιέρωση σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα η κοινωνία θέλει όχι έναν «φορέα» των συγκλίσεων τεσσάρων κομμάτων, αλλά έναν ηγέτη που θα προκύψει από τον λαό, μέσα από την αγωνία, την αγανάκτηση και το περί δικαίου αίσθημα του ίδιου του κυρίαρχου λαού. Ηγέτη που θα αποτελεί ο ίδιος εγγύηση για μια σταθερή νέα πορεία, η οποία προϋποθέτει και επιβάλλει εγκατάλειψη προσωπικών μικροπολιτικών φιλοδοξιών, εθελότυφλων προσδοκιών, πελατειακών σχέσεων και τακτικισμών.

Έναν ηγέτη που θα βρίσκεται ο ίδιος και οι συνεργάτες του σε απόλυτη συμπόρευση με τα δίκαια και τις επιθυμίες του ίδιου του κυρίαρχου λαού και του οποίου οι στενοί συνεργάτες, σύμβουλοι και υπουργοί, θα είναι από τώρα γνωστοί και συνοδοιπόροι διεκδίκησης εξουσίας, προς επιβεβαίωση από τώρα, κατά πλήρη διαφάνεια, της σημασίας που ο ίδιος αναγνωρίζει στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή.

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει ότι οι, για τόσα χρόνια, θυσίες του κυρίαρχου λαού δεν δικαιώθηκαν. Είναι πολλοί οι λόγοι, τα σφάλματα και οι ευθύνες. Πρέπει οι προεδρικές εκλογές να είναι η αφορμή για τον κυρίαρχο λαό να προωθήσει εκ νέου τη δική του εντολή, την οποία διατύπωσε με το δημοψήφισμα, όταν τότε ο ίδιος πέτυχε και ανέλαβε με την ψήφο του την ευθύνη διάσωσης του τόπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*