Έλλειμμα Εθνικών Ευεργετών

Author: Αθανάσιος Σκαλιστήρας
Link

Κατά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας από την γερμανική ομοσπονδιακή βουλή  ακούστηκαν ορισμένες πικρές αλήθειες για τους Έλληνες.

Αλήθεια 1η: Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τη στιγμή που οι Έλληνες βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό ή επενδύουν εδώ και πολλά χρόνια σε γειτονικές τους χώρες;

Αλήθεια 2η: Είναι αξιοπρόσεκτη η έλλειψη πατριωτισμού της άρχουσας τάξης των Ελλήνων! Την διαπίστωση αυτή, έκανε ο πρόεδρος βιομηχάνων της Γερμανίας και μιλούσε όχι μόνο για τους πλουσίους βιομηχάνους και εφοπλιστές αλλά και τους κατέχοντες την πολιτική εξουσία.

Ήταν όμως πάντα έτσι στην Ελλάδα;

Μετά το 1821, την εποχή του Καποδίστρια, του Όθωνα αλλά και ολόκληρο τον 19ο αιώνα τεράστια συμβολή στην ανόρθωση της χώρας είχαν οι διαπνεόμενοι από βαθύ πατριωτισμό Έλληνες πλούσιοι, που διέθεσαν μέρος της περιουσίας τους για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και παρέμειναν στην ελληνική μνήμη ως Εθνικοί Ευεργέτες.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Βαρβάκης, Αρσάκης, Τοσίτσας, Στουρνάρας, Γεώργιος και Σίμων Ριζάρες, Ι. Δόμπολης, Γ. Χατζηκώνστας.

Στα πέτρινα χρόνια και τους δίσεκτους καιρούς που ζούμε και με αυτούς τους ηγέτες που διαθέτουμε, ανάλογο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι σημερινοί πλούσιοι Έλληνες αρκεί να έχουν στην καρδιά τους λίγη Ελλάδα. Έχουν όμως;

Bέβαια, και σήμερα λειτουργούν σπουδαία ιδρύματα κληροδοτήματα όπως του Ωνάση και του Νιάρχου αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη των οποίων ο πλούτος μπορεί να βοηθήσει την χώρα στην κρίση. Επίσης πλοία πολλών δισεκατομμυρίων κατασκευάζονται σε διάφορα ναυπηγεία του κόσμου και ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι όμως είναι άφαντοι σήμερα που η πατρίδα τους χρειάζεται.

Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε δυσμενώς από τους Γερμανούς.

Στις ΗΠΑ μεγιστάνες του πλούτου όπως ο Μπιλ Γκέιτς, Άντριου Κάρνεγκι  και άλλοι διαθέτουν μέρος της περιουσίας τους για έργα πολιτιστικά, φιλανθρωπικά και κοινωνικά. Ακόμα και αυτή η χρυσή βιομηχανία του Χόλιγουντ ως πρώτιστη και μεγαλύτερη ηθική αξία προβάλλει την φιλοπατρία. Αυτά όμως εμείς οι Έλληνες τα προσπερνούμε δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο αποπροσανατολιστικό αμερικανικό  lifestyle.

Οι Έλληνες πλούσιοι είναι πολλοί και μπορούν να προσφέρουν στους χειμαζόμενους συμπατριώτες. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπήρξαν τυχεροί που γεννήθηκαν την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Ακόμη ότι οι γήινες βεβαιότητες κάποτε ανατρέπονται και εκμηδενίζονται και οι εκπλήξεις γίνονται τραγικές ενώ δεν ανατρέπεται η μνήμη της ευεργεσίας η οποία δημιουργεί ιστορία. Και οι Έλληνες δεν είναι αγνώμονες.

Όσο για τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν κρυφτεί πίσω από τον άγνωστο χ βουλευτή που κατέθεσε το εκατομμύριο του σε τράπεζα του εξωτερικού για να το γλιτώσει σε περίπτωση χρεοκοπίας, ας παραδειγματιστούν από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτός αφού έδωσε όλα τα υπάρχοντα του σάλπισε προσκλητήριο προς τους πλούσιους Έλληνες και ανταποκρίθηκαν πολλοί.

Οι ηγέτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το παράδειγμα είναι η πιο εύγλωττη των γλωσσών.

  Ο κ. Αθανάσιος Σκαλιστήρας είναι Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Παράταξης «ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΠΟΛΗ ΝΑ ΖΕΙΣ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*