Μάχη στον Εβρο με διακινητές λαθρομεταναστών

Author: Μαρία Ριτζαλέου
Link

Μπλόκο από συνοριοφύλακες και άνδρες της FRONTEX σε τρία άτομα που επιχείρησαν να περάσουν από τα σύνορα με φουσκωτή λέμβο 25 μετανάστες.

Πυρ εναντίον αστυνομικών και αξιωματούχων της FRONTEX που τους καταδίωκαν στον Εβρο, άνοιξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης Τούρκοι διακινητές λαθρομεταναστών. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν δύο διακινητές, ένας Τούρκος και ένας Πακιστανός, ενώ ένας τρίτος συνεργός τους κατάφερε να πέσει στο ποτάμι και κολυμπώντας να περάσει στην απέναντι όχθη και να διαφύγει.

Οπως προέκυψε, οι ένοπλοι δράστες ανήκουν στο ίδιο τουρκικό κύκλωμα που τον Μάιο του 2011 είχαν πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών και ανδρών της FRO-NTEX, ενώ άλλα δύο μέλη του κυκλώματος είχαν συλληφθεί στις 14 Ιανουαρίου στην ίδια περιοχή και πάλι ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην παρ-Εβρια περιοχή του Τυχερού Εβρου, όταν συνοριοφύλακες εντόπισαν μία φουσκωτή λέμβο στο νερό και έκαναν σήμα στον κυβερνήτη να σταματήσει.

Σε βοήθεια έσπευσαν και Φινλανδοί αξιωματούχοι της FRONTEX. Οι τρεις διακινητές όχι μόνο δεν υπάκουσαν, αλλά κινήθηκαν να διαφύγουν. Ο ένας έπεσε στο ποτάμι και κατευθύνθηκε προς την τουρκική όχθη, οι άλλοι δύο έβγαλαν όπλα και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών, αλλά τελικά έπεσαν αιμόφυρτοι.

Πρόκειται για έναν 32χρονο Τούρκο, ο οποίος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι και στο δεξί πόδι, και έναν 23χρονο Πακιστανό, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμούς στο δεξί χέρι. Μέσα στη λέμβο εντοπίστηκαν 25 λαθρομετανάστες, από αυτούς οι 19 ήταν από το Μπαγκλαντές και οι 6 από το Πακιστάν.

Προορισμός η Αθήνα

Οπως είπαν οι λαθρομετανάστες, επιβιβάστηκαν στην πλαστική λέμβο στο τουρκικό έδαφος και θα πλήρωναν το αντίτιμο της μεταφοράς τους όταν έφταναν στην ελληνική όχθη, ενώ τελικός προορισμός τους ήταν η Αθήνα, όπου θα συναντούσαν συγγενείς τους.

Οι δύο λαθροδιακινητές μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, και τις επόμενες μέρες -μόλις το επιτρέψουν οι γιατροί- αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τη φουσκωτή λέμβο και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του διακινητή που διέφυγε.

Σημειώνεται πως οι δύο αλλοδαποί διακινητές είναι μέλη του ίδιου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου στην παρ-Εβρια περιοχή των Μαρασίων Εβρου. Τότε, αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν δύο Πακιστανούς, ηλικίας 19 και 20 χρόνων, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν με πλαστική βάρκα από την Τουρκία έναν λαθρομετανάστη.

Η μεταφορά του λαθρομετανάστη αποτελούσε πρόβα για τα μέλη του κυκλώματος, καθώς σε τουρκική νησίδα σε κοντινή περιοχή ανέμεναν άλλοι 23 παράνομοι μετανάστες, για να διασχίσουν με την ίδια βάρκα, κατά ομάδες, τον ποταμό Εβρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*