Η υψηλή τιμή ενέργειας οφείλεται στο μονοπώλιο της ΑΗΚ

Link

Τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο και για το οποίο υπεύθυνη θα είναι ομάδα τεχνοκρατών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία θα αποφασίζει για τις επενδύσεις, τα έξοδα και τη διαχείριση του ταμείου, εισηγήθηκε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας 2010 καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης του από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Δεν οφείλεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου γιατί οι άλλες χώρες της Ευρώπης πετυχαίνουν να έχουν πιο φθηνή τιμή ενέργειας

Ταυτόχρονα, ο κ. Πισσαρίδης εισηγήθηκε όπως το ταμείο για το φυσικό αέριο έχει τη δυνατότητα νομοθετικά να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα υποδομής και το κυπριακό δημόσιο λαμβάνει, ετήσια, ποσοστό 4% από τα κέρδη του ταμείου.

Παράλληλα, ο Κύπριος νομπελίστας τάχθηκε αντίθετος στην άποψη ότι η τιμή ενέργειας στην Κύπρο θα μειωθεί με την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου καθώς, όπως είπε, το φυσικό αέριο διαθέτει μια διεθνή τιμή και δεν μπορεί να επιχορηγείται η τιμή ή να αγοράζει φθηνά μια κυπριακή εταιρεία, επειδή η πρώτη αυτή ύλη παράγεται στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι η υψηλή τιμή ενέργειας που υπάρχει στην Κύπρο είναι καθαρά κυπριακής παραγωγής και οφείλεται στο μονοπώλιο που διαθέτει η ΑΗΚ.

Είπε ακόμη ότι όποιος ξένος επενδύσει στις κυπριακές τράπεζες ”θα είναι μια πολύ επικερδής επένδυση”.

Σε ομιλία του, με θέμα ”Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις επείγουν όπως και πριν την ανακάλυψη φυσικού αερίου”, που έγινε στο πλαίσιο γεύματος που διοργάνωσε η ΟΕΒ για να τιμήσει τον Κύπριο νομπελίστα, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ”το δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) μπορεί να παίρνει ετήσια ένα ποσοστό από αυτό το ταμείο”, όπως για παράδειγμα το 4% που λαμβάνει το δημόσιο της Νορβηγίας και πρόσθεσε ότι τα κέρδη της εταιρείας που θα εκμεταλλεύεται το κυπριακό φυσικό αέριο αποτελούν πλούτο ”της χώρας και αναπόφευκτά (αυτά τα κέρδη) θα πάνε στο δημόσιο γιατί το δημόσιο μας αντιπροσωπεύει σαν λαός και είναι πλούτος του λαού”.

Ο κ. Πισσαρίδης εισηγήθηκε επίσης όπως τα έσοδα του ταμείου χρηματοδοτούνται κάποια έργα υποδομής (πχ νέο λιμάνι, νέο αεροδρόμιο, κατασκευής δικτύου διανομής ηλεκτρισμού), τα οποία θα αναφέρονται σε σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

”Πιστεύω ότι είναι καλύτερα η Κυβέρνηση να μπορεί να ζητήσει την χρηματοδότηση από το ταμείο μόνο ορισμένων έργων”, ανέφερε ο Κύπριος νομπελίστας, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η νέα αυτή εξέλιξη ”θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας και γενικά το επίπεδο ζωής στην Κύπρο κατά την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον”.

Σχολιάζοντας αναφορές ότι η τιμή ενέργειας στην Κύπρο θα μειωθεί όταν το κυπριακό φυσικό αέριο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα συστήματα διανομής στην Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ”αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος” και ”υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το φυσικό αέριο αντί να βοηθήσει την ανάπτυξη να της κάνει κακό”.

Ο λόγος, συνέχισε, είναι ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ανακάλυψη ενός προϊόντος αλλά σαν αύξηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Οπως εξήγησε, ο φυσικός αυτός πλούτος διαθέτει μια διεθνή τιμή που αποφασίζεται στις αγορές και με αυτή την τιμή θα πρέπει να πουλά το φυσικό αέριο η εταιρεία που θα εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο στην Κύπρο.

Αναφέροντας ότι ”με αυτήν ακριβώς την τιμή μπορεί και τώρα να αγοράσει φυσικό αέριο η ΑΗΚ”, ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι επειδή το αέριο θα παράγεται στην Κύπρο ”δεν σημαίνει πως θα το αγοράζει πιο φθηνά, χατιρικά”.

”Δεν μπορεί να γίνει αυτό”, δηλαδή ”επειδή είναι κυπριακό προϊόν να επιχορηγήσουμε την προμήθεια αυτής της πρώτης ύλης προς μια κυπριακή εταιρεία”, πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε, είναι βασική αρχή της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στα οικονομικά και αν το δεχτούμε αυτό τότε η ανακάλυψη φυσικού αερίου δεν πρέπει να επηρεάσει την τιμή ηλεκτρισμού ή άλλης μορφής ενέργειας στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι ”η τιμή ενέργειας στην Κύπρο είναι πολύ υψηλή και η υψηλότερη στην Ευρώπη” και αυτό ”δεν μπορεί να οφείλεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου γιατί οι άλλες χώρες της Ευρώπης πετυχαίνουν να έχουν πιο φθηνή τιμή ενέργειας”.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, ”η υψηλή τιμή ενέργειας στην Κύπρο είναι καθαρά κυπριακής παραγωγής – θα μπορούσε να είναι πιο χαμηλή – και πρέπει να οφείλεται στο μονοπώλιο που έχει η ΑΗΚ”.

Ο Κύπριος νομπελίστας εξέφρασε την ανάγκη ανάπτυξης άλλων μέσων ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, για να μειωθεί η τιμή ενέργειας.

Οσον αφορά διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι αυτές ”χρειάζεται να γίνουν για να αποφύγουμε τα προβλήματα που έχει σήμερα η Ελλάδα”, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθερών φορολογικών συντελεστών, συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εκμετάλλευσης του ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις από ξένους επενδυτές.

”Αρχίσαμε στην Ευρώπη να θεωρούμαστε σαν μια χώρα όχι τόσο ευνοϊκή για ξένες εταιρείες όσο η Μάλτα, η οποία τελευταίως έχει προσελκύσει πολύ περισσότερες ξένες εταιρείας από την Κύπρο”, είπε, προσθέτοντας ότι αν και η Μάλτα αρχικά αντίγραψε αυτό που έκανε η Κύπρος στη συνέχεια ”τα έχει κάνει όλα λίγο πιο απλά”, απλοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις διατυπώσεις για εγγραφή μιας ξένης εταιρείας.

Σχολιάζοντας το πως επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ Πισσαρίδης είπε ότι οι τράπεζες στην Κύπρο ”έχουν μια πολύ καλή βάση, διότι έχουν πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, πολύ καλό δίκτυο καταστημάτων για τον καταναλωτή και σχέσεις με τον εμπορευόμενο κόσμο”, προσθέτοντας ότι σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα για το λόγο ότι βρεθήκαν με ελληνικά ομόλογα όπως συνέβη και με πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.

”Πιστεύω πως θα αποκτήσουν ρευστότητα κυρίως από ξένους επενδυτές εξαιτίας της πολύ καλής βάσης που έχουν”, είπε ο κ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι ”όποιος ξένος επενδύσει στις κυπριακές τράπεζες θα είναι μια πολύ επικερδής επένδυση”.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι η Ομοσπονδία βραβεύει τον Χριστόφορο Πισσαρίδη ”γιατί μέσα από το σημαντικό έργο του τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα” και πρόσθεσε ότι ”είναι η ελάχιστη τιμή για τον διακεκριμένο αυτό επιστήμονα ο οποίος κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο βαθμό της επιστήμης διεθνώς”.

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ”η σημερινή τελετή βράβευσης στον νομπελίστα οικονομολόγο καθηγητή αποτελεί απόδοση τιμής για την παγκόσμια αναγνώριση του έργου του στον τομέα της οικονομίας, την επιστημονική και ακαδημαϊκή του προσφορά που συνέβαλε στην Κύπρο διεθνώς”, είπε, προσθέτοντας ότι ”η Κύπρος χρειάζεται πολίτες και επιστήμονες όπως ο Χριστόφορος Πισσαρίδης που διαθέτει δημιουργικό πνεύμα και κοινωνική ευαισθησία”.

”Η μεγάλη επιτυχία του Κύπριου νομπελίστα θα πρέπει να μας υπενθυμίζει την αναγνώριση που οφείλουμε να αποδώσουμε ως κράτος και κοινωνία στους εκατοντάδες κυπριακής καταγωγής επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο έργο του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι αυτό ”μας βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ωρών εργασίας, μας εξηγεί πως η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πολιτική”.

”Η ΟΕΒ εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντική η θεωρία του η οποία υποστηρίζει ότι όσο πιο εντατικά αναζητούν εργασία οι άνεργοι τόσο περισσότερες επιχειρήσεις να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας καθώς θα είναι πιο εύκολο να καλυφθούν”, είπε ο κ. Ζαχαριάδης, προσθέτοντας ότι ”η έρευνα του αποδεικνύει ότι η ταχύτερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας αυξάνει τη ζήτηση εργασίας οδηγώντας τελικά στη μείωση της ανεργίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*