Αθωώθηκε μετά που εξοντώθηκε…

Link

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης αθώωσε τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που κατηγορείτο ότι παραβίασε το νόμο περί αμνηστίας επειδή θέλησε να ερευνήσει την τύχη των αγνοουμένων της εποχής της μαύρης δικτατορίας του Φράνκο.

Ο Γκαρθόν, ωστόσο, παύθηκε πρόσφατα από τα καθήκοντά του για ξεχωριστή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας είχε διατάξει υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ δικηγόρων και κατηγορουμένων…

Ο δικαστής που άγγιξε τα εγκλήματα του φασισμού, καταδικάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης καθηκόντων, απόφαση που ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα 59χρονου. Οι υποστηρικτές του Γκαρθόν είχαν καταγγείλει τότε πολιτική συνωμοσία και υποστήριξαν ότι η καταδίκη του δικαστή έγινε λόγω του ότι ασχολήθηκε με τα εγκλήματα της φασιστικής δικτατορίας. Η «Ενωμένη Αριστερά» είχε κάνει λόγο για «μέρα θλίψης για την Ισπανία και τους δημοκρατικούς πολίτες». Οι υποθέσεις κατά του Γκαρθόν προκάλεσαν λαϊκές διαμαρτυρίες υπέρ του δικαστή. Ο Γκαρθόν πέραν του Φράνκο, είχε πετύχει και την έκδοση του Χιλιανού δικτάτορα Πινοτσέτ το 1998.

Στη δίκη για τους αγνοουμένους της εποχής του Φράνκο, οι επτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισαν να αθωώσουν τον Γκαρθόν με έξι ψήφους έναντι μιας. Ο Γκαρθόν κατηγορείτο για παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο και ο οποίος είχε στόχο να επιβάλει ένα πέπλο σιωπής για τα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου (1939-39) και της αιματοβαμμένης φασιστικής δικτατορίας (1939-75). Η δίωξη του Γκαρθόν βασίσθηκε στη μήνυση οργανώσεων της άκρας Δεξιάς. Το 2006, έπειτα από αγωγές οργανώσεων υπεράσπισης των θυμάτων, ο Γκαρθόν προσπάθησε να ανοίξει αυτόν τον οδυνηρό φάκελο και να ρίξει φως στην τύχη 114.000 εξαφανισμένων, πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια το 2008 έχοντας έλθει αντιμέτωπος με την αντίθεση της εισαγγελίας προς μία δικαστική έρευνα, η οποία δεν συνάδει με το κράτος δικαίου…

Η επιχειρηματολογία του Γκαρθόν βασίστηκε στις αρχές των διεθνών δικαστηρίων: Οι εξαφανίσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν περιλαμβάνονται στο νόμο περί αμνηστίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*