Πήγε στην Αυστραλία για να καταγγείλει τον «εθνικισμό» μας;

Κωστάκης Αντωνίου
η σημερινή

Να διορθώσει κανείς τις ιδεοληψίες του Προέδρου Χριστόφια και να του εμφυτεύσει το αυτονόητο ότι έχει ψηφιστεί από Ελληνοκυπρίους, και ότι πρέπει να μιλά ως ηγέτης του κυπριακού Ελληνισμού, είναι αδύνατο. Κανείς δεν μπορεί να τον συγκρατήσει να λέγει πράγματα που δεν απηχούν τις απόψεις του λαού που ηγείται και δεν συνάδουν με την ιστορική πραγματικότητα.

Πήγε στην Αυστραλία ο Πρόεδρος Χριστόφιας και άκουσε θερμές τοποθετήσεις Αυστραλών επισήμων, υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και τι απαντά;

Αρχίζει τον εξάψαλμο κατά της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, τις ισομερείς κατανομές ευθυνών για την τραγωδία της Κύπρου, τις καταγγελίες κατά των “εθνικιστών” Ελληνοκυπρίων και τους διθυράμβους υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

“Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν είναι εχθροί μας, και έχω κατηγορηθεί πολύ γι’ αυτό που λέω, είναι αδέλφια μας. Είναι Κύπριοι, όπως εμείς…”, είπε. Για να προσθέσει: “Εχουν την ίδια ψυχοσύνθεση και τα ίδια ήθη και έθιμα με τους Ελληνοκυπρίους, και όσοι συμπεριφέρονται εθνικιστικά και σοβινιστικά -είτε Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί είτε Τουρκοκύπριοι είναι- εγκληματούν ενάντια στην ίδια την πατρίδα τους…”.

Σε άλλη ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έσπευσε να καταγγείλει το λαό της Κύπρου ως αντιδρούντα στον… πολυπολιτισμό. “Οι Κύπριοι που είναι εκτός Κύπρου είναι υπέρ του πολυπολιτισμού, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι εντός της Κύπρου αγωνίζονται ή είναι οπαδοί του πολυπολιτισμού”, δήλωσε.

Ακόμα λίγο και θα αποκαλούσε τους “εντός της Κύπρου, Κυπρίους”, ρατσιστές ο Πρόεδρος. Προφανώς συγχύζει το διεθνισμό με τον πολυπολιτισμό…

Δεν κατανοούμε τι προσπαθεί να πετύχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με όσα συνηθίζει πάντα να λέγει κατά των Ελληνοκυπρίων, και μάλιστα ευρισκόμενος στο εξωτερικό. Ναι μεν με τους Τουρκοκυπρίους δεν έχουμε να χωρίσουμε πολλά πράγματα, ναι μεν είμαστε συμπατριώτες, ναι μεν πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, αλλά ούτε αδέλφια μας είναι ούτε η κοινή ομαλή συμβίωση εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται πρωτίστως από τη λύση που θα δοθεί και για να συμβάλει σε μια ομαλή συμβίωση, πρέπει να είναι δίκαιη και να μη δημιουργεί εστίες προστριβών. Και δυστυχώς οι προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρουν στη μήτρα τους το σπέρμα νέου διχασμού και νέας σκληρότερης αντιπαράθεσης.

Δεν κατανοούμε, επίσης, την προσπάθειά του να δημιουργήσει αισθήματα ενοχής μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, να τους παρουσιάσει ως φέροντας την ίδια ευθύνη για την καταστροφή της Κύπρου και να τους εκθέσει στα μάτια των ξένων ενώπιον των οποίων μιλά. Με τις συχνές αναφορές σε “εθνικισμό” και “σοβινισμό” των Ελληνοκυπρίων, τείνει να ισοπεδώσει, να “σκεπάσει” το κύριο πρόβλημα που είναι η κατοχή και η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και να δημιουργήσει στα μάτια των ξένων μια εικόνα ίσων ευθυνών για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Αν αυτός είναι ο στόχος του Προέδρου Χριστόφια, πετυχαίνει διάνα…

2 comments

 1. Costas Karseras

  Εμείς ποτές δεν ξεχνάμε το μεγάλο έγκλημα που διαπράχτηκε σε βάρος μας από την χούντα και την ΕΟΚΑ Β. Εσείς σε αντίθεση είστε δυσαρεστημένος γιατί ο Πρόεδρός μας, μίλησε εναντίον τους. Μήπως θα θέλατε τον πρόεδρο να υμνήσει τους εθνικιστές, σοβινιστές πραξικοπηματίες, που έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο; Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις είναι θύματα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β και ο λόγος που βρίσκονται στην μακρινή άλλα φιλόξενη Αυστραλία.

  Ο εθνικισμό και ο σοβινισμό είναι η αιτία που μας έκανα να γίνουμε πρόσφυγες, ο κίνδυνος να διαμελισθεί παντοτινά η πατρίδα μας παραμένει και ίσως να έχουμε την ίδια τύχη με εκείνη των κατοίκων της νήσου Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό ωκεανό.

  Εάν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, δεν ήταν πεπεισμένοι ότι είμαστε ειλικρινείς και εννοούμε αυτά που λέμε όπως ο Πρόεδρός μας, θα επαναστατούσαν εναντίον της Τουρκίας;

  Οι Τουρκοκύπριοι για πολλούς από εμάς είναι αδέλφια μας, επειδή θέλουν τα τουρκικά στρατεύματα να φύγουν, θέλουν μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρος.

 2. Κώστας Καλυμνιός

  Πάντοτε πηγάινουμε γυρεύοντας. Δεν έχω δει ούτε έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποκαλεί τους ελληνοκύπριους “αδέλφια.” Εμείς όμως πάντοτε στις επάλξεις όσον αφορά την υποχώρηση! Η ΕΟΚΑ Β’ και η χούντα ανήκει στο παρελθόν, ένα παρελθόν από το οποίο ο Χριστόφιας αδυνατεί να απαγκιστρωθεί διότι αντλεί από την εποχή εκείνη την πλέον απαρχαιομένη πολιτική του. Ο γενναίος ηγέτης της Κύπρου θα είναι όχι αυτός που θα δεχθεί την άνευ όρων επανένωση του νησιού, αλλά εκείνος που θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και τον τρόπο ζωής των Ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι πρόδωσαν και αποσκίρτισαν από την Κυπριακή Δημοκρατία. αν πράγματι επιθυμούν την επανένταξή της σ’ αυτήν, θα πρέπει να σεβαστούν το ήδη υπάρχον σύνταγμα.
  Κάτι μου λέει όμως ότι μας πάιζουν (και το Χριστόφια συνάμα) στα δάχτυλά τους, τα “αδέλφια” μας.