Αντιστάσεις – ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι αποτελειώθηκαν από τον Μ. Καρογιάν

Σάββας Ιακωβίδης
η σημερινή

Στην εξώπορτα του ΑΚΕΛ, πολλές βεβαιότητες και θέσεις διαλύονται ως τήκεται κηρός! Η εξουσία είναι μέγα δέλεαρ!

Οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν. Σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων μηνών ξετίναξε κυριολεκτικά τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, αφού προηγουμένως τον αξιοποίησε επιτήδεια για να φτάσει στη χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Από την άλλη, τι να πούμε για τους τρεις θλιμμένους συγγενείς, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους; Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: Αν υπάρχουν κάποιοι που εξ αρχής διείδαν με περισσή καχυποψία τις μηχανεύσεις του Μ. Καρογιάν, αυτοί ήταν οι Οικολόγοι. Κατ’ επανάληψιν, προειδοποίησαν την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για κατά μόνας συναντήσεις, για διαδικασίες πίσω από κλειστές πόρτες. Μόλις στις 11 τρέχοντος, η ΓΓ του Κινήματος, Ι. Παναγιώτου, εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά της «για την πρόθεση κάποιων από τα συνεργαζόμενα κόμματα (του ενδιάμεσου χώρου) να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΑΚΕΛ για ξεχωριστές συναντήσεις με θέμα τη συνεργασία μαζί του για τις προεδρικές εκλογές».

Η Ι. Παναγιώτου υπογράμμιζε: «Έχουμε ήδη μια κοινή διακήρυξη, η οποία είναι δεσμευτική για όλους μας. Αναζητούμε κοινό υποψήφιο. Σε αυτήν τη φάση πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ορμή και δύναμη σε αυτήν την προσπάθεια και να εμπεδωθεί και να εκφραστεί με κάθε τρόπο η ιδέα της ομάδας». Τι είπε με απλά λόγια; Είπε ότι ως ομάδα των τεσσάρων συνεργαζόμενων κομμάτων έπρεπε να συναντούν το ΑΚΕΛ και όχι κατά μόνας. Οι επισημάνσεις της στόχευαν κατά κύριο λόγο τον Μ. Καρογιάν και εκ δευτέρου τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, που επίσης δέχτηκε να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ. Χθες, ο Μ. Καρογιάν διέβη και επίσημα τον πολιτικό Ρουβίκωνα. Αγνόησε πλήρως τη σκληρή επίθεση, που ο Α. Κυπριανού, την προτεραία, επί σκοπώ εξαπέλυσε κατά του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλου, που χαρακτήρισε ως «αγκάθι» στη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Και εξευτελίζοντας απροκάλυπτα τους εταίρους του στον ενδιάμεσο χώρο, άρχισε να υφαίνει πρακτικά τη νέα συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Υπήρξαν «προσεγγίσεις και συγκλίσεις», είπε σε δήλωσή του, «όπως επίσης υπήρξαν διαφοροποιήσεις και αποκλίνουσες τοποθετήσεις». Φούμαρα! «Όμως, το ζητούμενο και από τις δύο νομίζω πλευρές παραμένει να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση τα δευτερεύοντα και τα επουσιώδη, να κατισχύσουν των μειζόνων και των ουσιαστικών». Σε απλή μετάφραση: «Ελάτε να τα βρούμε μεταξύ μας, ξεχάστε τον ενδιάμεσο χώρο και τους άλλους αφελείς, που πίστεψαν ότι θα με… γωνιάσουν και μην ενοχλείστε από όσα σας καταλόγισα για τον χειρισμό του Κυπριακού, της οικονομίας και τη διακυβέρνηση». Τι προέχει; Μα, ασφαλώς, ο λουφές της εξουσίας και τα παραφερνάλια μιας νέας αγαστής συνεργασίας, που δεν θα εμποδιστεί από «επουσιώδη και δευτερεύοντα» ή από τις φωνασκίες του ανεπίσημου ΔΗΚΟ – και του Ν. Παπαδόπουλου. Ο Μ. Καρογιάν, με τη χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, αποτέλειωσε και επίσημα τον ενδιάμεσο χώρο.

Διερωτάται κανείς: Ούτε η ΕΔΕΚ ούτε το ΕΥΡΩΚΟ δεν είδαν την «κωλοσυρμαθκιάν της κουφής»; Δεν κατάλαβαν ότι ο Μ. Καρογιάν εδώ και μήνες τούς δούλευε χοντρά; Και ο Ομήρου, τι επεδίωκε με τις κατά μόνας συναντήσεις; Ο Δ. Συλλούρης, γιατί δεν κατάφερε να… γωνιάσει τον Μ. Καρογιάν; Σήμερα, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ θα… εκθέσουν, επιτέλους, τις τεχνοτροπίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ;

Οι τρεις έχουν μια διέξοδο: Να παραμείνουν ενωμένοι και να προχωρήσουν με δικό τους πολυσυλλεκτικό υποψήφιο. Έτσι μπορεί να ματαιώσουν τις στοχεύσεις Καρογιάν.

One comment

 1. Φανούλα Αργυρού

  Παρακολουθείστε στο ανωτέρω και τα πιο κάτω σημερινά 3 άρθρα έγκριτων δημοσιογράφων της Λευκωσίας το εξελισσόμενο περιπαίξιμο αλλά και εξευτελισμό των πολιτικών κομμάτων που σε τελικό στόχο έχει την επιβίωση και συνέχιση της Ακελικής χριστοφιανικής πολιτικής και ΧΩΡΙΣ τον Χριστόφια!

  Τόσο βλάκες πλέον θεωρούν το λαό; Βέβαια αν ο λαός αυτός αποδειχθεί ότι όντως τα θάβει όλα και τα χωνεύει άρα σωστά τον θεωρούν βλάκα, είναι άξιος της τύχης του πλέον. Εκείνοι, όμως, που αληθεύουν διαχρονικά με τις προβλέψεις τους από το 1957 είναι οι Τούρκοι! Οι οποίοι ήσαν πεπεισμένοι από το 1957 ότι με την βοήθεια των Ελληνοκυπρίων θα κατορθώσουν τις δύο ζώνες (διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) στην Κύπρο! Δεν έπεσαν έξω μέχρι στιγμής.

  Και επειδή βρέθηκε ένας πολιτικός να την απορρίψει πλέον μετά από 38 χρόνια και να προωθήσει απαρχής διαπραγμάτευση, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις απαράδεκτες το ελάχιστον υποχωρήσεις της δικ΄ςη μας πλευράς ειδικά μετά τις 24.4.2004, τρελλάθηκαν οι υποστηρικτές της τουρκικής λύσης πως και τι να κάνουν να την διατηρήσουν στο τραπέζι μπας και διαψευθούν οι προσδοκίες των Τούρκων κατακτητών. Ακόμα προχθές βρέθηκε στη Δένεια και εξουδετερώθηκε μετά από 38 χρόνια, «λησμονημένη μη εκραγείσα βόμβα 500 λιβρών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας… μία ακόμη απόδειξη και υπενθύμιση, της βαρβαρότητας της Τουρκίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού των Ελλήνων Κυπρίων».

  Υπενθυμίζεται ότι στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας (δήλωση στρατηγού Εβρέν) η εφαρμογή της όμως ακόμα δεν έγινε κατορθωτή…

  Πάντως οι υποστηρικτές της στην Κύπρο, πράγματι δουλεύουν πυρετωδώς να την διατηρήσουν στο τραπέζι, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η Άγκυρα και οι στρατηγοί της…

  Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο.

  Ειρήσθω – Στον κάλαθο ανακύκλησης http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/490329

  Στίγμα – Ενήργησε ως οδοστρωτήρας… http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/490247

  Νοσηρά φαινόμενα πολιτικού παρασκηνίου

  Του Άριστου Μιχαηλίδη Φιλελεύθερος 17.5.2012

  Η ΘΕΣΗ του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές είναι απολύτως σαφής. Θεωρεί και με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι «η πενταετία διακυβέρνησης από το Δημήτρη Χριστόφια συνιστά τη στέρεα βάση και το εφαλτήριο για μια καινούργια ελπιδοφόρα πορεία» και αναζητεί συνεργασίες για να συνεχίσει να κυβερνά πάνω σ΄ αυτή τη στέρεα βάση. Η θέση του Νίκου Αναστασιάδη και του Γιώργου Λιλλήκα επίσης σαφής.

  Ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους και αν τις στηρίξουν κάποια κόμματα μπορούν να θέσουν τους όρους τους στη διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης. Η θέση της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων σαφέστατη: Προτεραιότητα είναι η συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου και δεν μπαίνουν «σε λογική παράλληλων διαπραγματεύσεων», όπως ξεκαθάρισε χτες και ο Γιαννάκης Ομήρου και οι Οικολόγοι, για να σχολιάσουν τις διαβουλεύσεις Άντρου Κυπριανού και Μάριου Καρογιάν. Από το παζλ απουσιάζει η θέση του ΔΗΚΟ. Δεν ξέρουμε πόσο σύντομα θα την ξεκαθαρίσει, αλλά μέχρι σήμερα αυτό που κυριαρχεί είναι ότι ο κ. Καρογιάν βρίσκεται σε παράλληλες διαπραγματεύσεις τόσο με τα τρία κόμματα του κέντρου όσο και με το ΑΚΕΛ και, βεβαίως, δεν έκλεισε και η συζήτηση με τον Ν. Αναστασιάδη.

  Αυτό βεβαίως δεν θα ήταν ύποπτο και παρεξηγήσιμο, αν ο κ. Καρογιάν δεν προσυπόγραφε «πολιτική διακήρυξη» ως ενδιάμεσος χώρος και προφανή δέσμευση για κοινή πορεία προς τις προεδρικές. Και προπάντων, «πολιτική διακήρυξη» έντεκα σελίδων, την οποία ετοίμασε ο ίδιος προσωπικά και αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι. Με τη δημοσιοποίηση της συμφωνημένης διακήρυξης, αυτομάτως τέθηκε ενώπιον του λαού μια κοινή πολιτική ταυτότητα στο χώρο των τεσσάρων κομμάτων, μια δημόσια δέσμευση. Πώς γίνεται μετά από αυτό ο κ. Καρογιάν να αναζητά συνεργασία με άλλο κόμμα, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει αυτό που ανακάλυψαν όλοι τελευταία και το χρησιμοποιούν για όλα τα νοσηρά φαινόμενα, τον πολιτικό πολιτισμό μας. Αλλά, σε πρακτικό επίπεδο πρέπει να απασχολήσει τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο και τους ηγέτες του, αν θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία τους. Όπως επίσης πρέπει να απασχολήσει τα στελέχη του ΔΗΚΟ, κυρίως τον αντιπρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο έπρεπε να νιώθει ιδιαίτερα προσβεβλημένος από τις χτεσινές δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος του, που μιλούσε για «μικρές προκαταλήψεις» και άλλες σοφίες… Όταν λοιπόν ο κ. Καρογιάν και το ΔΗΚΟ συμφωνούν με ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους και δεσμεύονται με «πολιτική διακήρυξη», τι σημαίνει για τους υπόλοιπους η δήλωση του, μετά τη συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού, ότι «θα γίνει συζήτηση εντός των αρμόδιων Συλλογικών Οργάνων του ΔΗΚΟ για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή την πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα»; Δηλαδή, τα επόμενα βήματα μπορεί να είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια με το ΑΚΕΛ και ας κουρεύονται οι άλλοι τρεις; Ή να συνεχιστεί η παράλληλη διαπραγμάτευση με όλους και ό,τι κάτσει;

  Αυτό όμως δεν είναι «θέατρο του παραλόγου», όπως είπαν χτες οι Οικολόγοι. Διότι ακόμα κι αυτό είναι μια θεατρική έκφραση, που έχει υπόσταση και περιεχόμενο και ιστορία. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι του ψυχιατρείου, δεν είναι του θεάτρου.

  aristosm@phileleftheros.com